Grija
In faimoasa sa carte din 2009, “Crush It!”, considerata un Bestseller de catre New York Times si Wall Street Journal, antreprenorul Gary Vaynerchuk are un capitol intitulat “Cea mai buna strategie de Marketing, vreodata”. Intregul capitol este comprimat intr-un singur cuvant “grija”. Atat. Grija pentru client. Pare o notiune de minim bun simt, nu? Si totusi, atat de multe companii externalizeaza unul dintre cele mai importante bunuri de pret: ingrijirea clientului.
O lume care traieste in timp real are nevoie de un serviciu in timp real. Traim intr-o era in care cumparatorii sunt permanent online, conectati la retele de socializare (si) prin dispozitive mobile, iar cele 24 ore in care le puteam raspunde solicitarilor reprezinta acum un sistem invechit si un lux de care nu mai dispunem. De-a lungul timpului, cel mai iritant lucru in interactiunea dintre client si firma vanzatoare s-a demonstrat a fi acela de a trebui sa se asculte mesajele-robot, in care se subliniaza importanta clientului pentru companie si cat de mult este pretuita fidelitatea acestuia. Indiferent cat de mica sau mare este compania ta, clientii trebuie tratati ca atare, fara scenarii. Reprezentatul vanzarii are datoria de a empatiza, creand o conexiune emotionala unica, data de personalitatea sa, prin care sa gaseasca solutii nevoilor reale ale cumparatorului. Grija pentru clienti nu se poate falsifica.
Vocea consumatorului este mai puternica decat a fost vreodata
Speaker la cea de-a 8a editie a Conferintei „Marketing in Direct”, Stela Toderascu – Commercial Marketing Manager Avon declara:
„AVON a devenit cunoscut in randul romancelor ca fiind brandul cu fundita roz. In acelasi timp, suntem compania pentru femei. Nu este doar o declaratie, ci este angajamentul de a fi alaturi de ele atat in momentele fericite, cat si in cele dificile”.
Sistemele robotizate nu vor functiona prea bine cand la capatul liniei se afla un om incarcat de emotii, furios si suparat, chiar daca bun-platnic al produselor / serviciilor firmei tale. Alexandru Negrea, Consultant Social Media si Speaker la cea de-a 8a editie a Conferintei „Marketing in Direct” spune ca:
“In urma cu cativa ani, nimeni nu lua in serios activitatea unui manager in social media. Astazi, orice companie are deja sau e in cautare de oameni cat mai bine pregatiti in domeniu. Un astfel de job necesita un set de skill-uri tehnice, analitice si creative, oamenii din social media devenind, odata cu explozia tuturor platformelor sociale, un fel de ninja ai online-ului. Insa, ceea ce ii diferentiaza pe cei mai buni dintre ei de restul, sunt abilitatile de relationare interpersonala“.
Vocea consumatorului este mai puternica decat a fost vreodata. De la cea mai simpla solicitare, pe oricare dintre retelele de socializare, sfaturile, sugestiile, parerile si comentariile asupra subiectului par sa nu mai conteneasca. Alternative sunt la tot pasul, la fel si aprecieri sau critici. Uitandu-se la propria afacere, Marian Alecsiu, Co-fondatorul F64 si Speaker la cea de-a 8a editie a Conferintei „Marketing in Direct” apreciaza ca:
“Social media creeaza comunitati, nu piete de desfacere. Prin urmare este un canal care ajuta conectarea si nu doar o strategie care trebuie sa susțina vanzarile. Incurajam comunicarea bidirectionala si continutul care sa fie util si relevant pentru comunitatea foto din toata tara.”
Nu in ultimul rand, pentru a avea mai multi clienti fideli este cruciala comunicarea din plin si livrarea peste asteptari. Oricare ar fi produsul sau serviciul pe care firma ta il furnizeaza, vei avea intotdeauna o legatura cu clientul tau si poti invata din experienta acestuia. Aceasta experienta iti comunica ceva, in primul rand despre tine si despre viziunea ta de a manageria o companie. Daniela Tudor, Consultant in Comunicare si Branding Personal si Speaker la cea de-a 8a editie a Conferintei „Marketing in Direct” este de parere ca:
„O intrebare bine tintita are puterea de a schimba cursul unei vieti”.
Iar Alex Dona, Owner-ul Infant Media si Speaker la cea de-a 8a editie a Conferintei „Marketing in Direct” declara:
“Daca, ce se intampla in social media pe unul din conturile unui client, ne place in totalitate noua, așa numitii specialisti in media, clar e ceva gresit. Daca noi aveam toate raspunsurile, social media nu avea nevoie sa existe. Social media nu trebuie sa reprezinte valorile brandului, trebuie sa fie brandul in componenta lui interactiva, altfel nu se transforma decat intr-un money pitt cu rezultate cel mult îndoielnice. Ca in viata, unii o fac și reusesc, altii nu.“
Daca indraznesti sa fii clientul consumatorului tau, esti asteptat/a pe 29 Sept la Conferinta „Marketing in Direct”.