ZeList a lansat noul Barometru al Blogosferei pentru luna octombrie care contine o sectiune speciala dedicata topurilor despre politicienii si partidele din Romania. Topurile realizate arata cine sunt cei mai vizibili candidati in blogosfera la functia de Presedinte al Romaniei, care sunt partidele politice cu cea mai vizibila prezenta in blogosfera, topul ministrilor din Guvernul Boc (in varianta PSD – PD-L) si topul prezentelor pe bloguri ale ministrilor propusi de Lucian Croitoru.
Topurile au fost intocmite in functie de numarul de aparitii in blogosfera, incepand cu data de 1 noiembrie 2008 si pana in 1 noiembrie 2009. Iata care sunt cei mai vizibili candidati la functia de Presedinte al Romaniei:
- Traian Basescu, 14.796 de aparitii
- Gigi Becali, 10.656
- Mircea Geoana, 5.236
- Crin Antonescu, 4.218
- Sorin Oprescu, 2.318
- Corneliu Vadim Tudor, 1.542
- Kelemen Hunor, 283
- Remus Cernea, 221
Desigur, subiectul este unul de interes, astfel incat barometrul a fost citat in mai multe articole aparute in publicatii importante din Romania cum ar fi:
Basescu, Becali si Geoana, cei mai vizibili prezidentiabili in blogosfera (Evenimentul Zilei),
Becali, mai vizibil pe bloguri decat Geoana si Antonescu (Business Standard),
Basescu, Geoana si Antonescu au program pe net, Oprescu e de „e-discretie“ ametitoare (Cotidianul),
Basescu, Becali si Geoana, prezidentiabilii cei mai prezenti in blogosfera (Realitatea.net)
Traian Basescu, Gigi Becali si Mircea Geoana, cei mai vizibili candidati la Presedintie in blogosfera (Live News)
Basescu, cel mai vizibil candidat in blogosfera (Ziare.com)
Pe langa aceasta sectiune speciala, raportul cuprinde o descriere a principalelor subiecte din blogosfera din luna precedenta, topul celor mai comentate bloguri, topul celor mai comentate posturi, topul celor mai virale video-uri si topul celor mai linkate posturi.
Puteti vedea toate topurile, atat barometrul de luna aceasta, cat si pe cele din lunile trecute intrand pe ZeList.ro.
Cred ca e exact pe dos.
Din cate inteleg eu, teza ta este urmatoarea: noul algoritm favorizeaza bloggerii mari pentru ca ei primesc mai multe linkuri.
Opinia mea (nu pot spune pur obiectiva, pentru ca eu am tinut sa se imbunatateasca modul de calcul) este urmatoarea:
1. Faptul ca am adaugat partea de bonusare a linkurilor noi (max 60 de zile, in posturi, nu in blogroll) limiteaza cumetriile. Cu alte cuvinte, inainte puneai un link cuiva si aia era. Acum linkurile vechi au mai putina importanta decat cele noi. Asta are doua implicatii:
A. Cei care tin la scorul lor vor trebui sa ceara linkuri noi minim la fiecare 60 zile. Si chiar mai des, de fapt.
B. Cei care publica continut foarte linkat au sanse sa faca salturi mari, asta tocmai pentru ca linkurile noi sunt mai importante.
C. Faptul ca exista un grad ce variabilitate mai mare a topului poate scoate in fata mai multe bloguri noi (pe acelea care au relevanta la un moment dat).
2. Daca analizezi primele 200 de locuri vei vedea ca cei care s-au lasat pe tanjeala (deci erau A-bloggeri cu vechime) s-au dus in jos, in vreme ce bloggeri mai noi dar care au avut vizibilitate in ultima vreme au urcat substantial.
3. Intotdeauna cand esti mic, lupta e la deal. Si asta ne doar pe Zelist. E in viata, in politica, in afaceri oriunde. E clar ca e mult mai greu sa ocupi o nisa/spatiu mental/categorie de produs etc in momentul in care exista deja cineva “inpamantenit” acolo. Dap, e nasol dar asta e viata. Echitatea formala (aceleasi reguli pentru fiecare) nu implica egalitate. Exista intotdeauna un avantaj al primilor veniti.
Din contra, sistemul imbunatatit da sanse mai mari noilor veniti de acces la pozitiile superioare.